BitlBee HOWTO

Nonoo (nonoo kuukac nonoo.hu)

v1.0 2005. 09. 19.

Ezt a leírást egyben innen tudod letölteni.

BitlBee Logo

A BitBlee irc -> instant messenger (MSN, AOL, ICQ stb.) gateway bemutatása.


1. A BitlBee Bemutatása

1.1 Mi az a BitlBee?

1.2 Miért jó ez nekem?

1.3 Mi kell nekem hozzá hogy használni tudjam?

2. Telepítés

2.1 Telepítés Windows alá

2.1.1 A Windowsos BitlBee beállítása

2.2 Telepítés Linux alá

2.2.1 A Linuxos BitlBee beállítása

3. Kapcsolódás, regisztráció, account kezelés

3.1 A #bitlbee csatorna

3.2 Regisztrálás / Identify (azonosítás)

3.3 Accountok hozzáadása, felkapcsolása

3.4 Egy account felkapcsolása

3.5 Account lekapcsolása, törlése

4. Felhasználók kezelése

4.1 Saját felhasználód

4.2 Partner felvétele

4.2.1 Már felvett partner átnevezése

4.2.2 Partnerek listájának lekérdezése

4.3 Információ a partnereidről

4.4 Partner letiltása (ignore), engedélyezése

4.5 Partner törlése

4.6 Kérdések

5. Beszélgetés

5.1 Privát beszélgetés

5.2 Konferencia beszélgetés

5.3 Smileyk, emoticonok

6. Változók, beállítások

6.1 set charset kódkészlet

6.2 set private 0/1

6.3 set save_on_quit 0/1

6.4 set html 0/1

6.5 set debug 0/1

6.6 set to_char karakter

6.7 set typing_notice 0/1

6.8 set ops both/root/user/none

6.9 set away_devoice 0/1

6.10 set handle_unknown root/add/add_private/add_channel/ignore

6.11 set auto_connect 0/1

6.12 set auto_reconnect 0/1

6.13 set auto_reconnect_delay másodperc

6.14 set buddy_sendbuffer 0/1

6.15 set buddy_sendbuffer_delay másodperc

6.16 set default_target root/last

6.17 set display_namechanges 0/1

6.18 set password jelszó

6.19 set query_order lifo/fifo

6.20 BitBlee szerver regisztráció törlése

6.21 Away módok

7. Súgó

8. Általam módosított BitlBee forráskód


1. A BitlBee bemutatása

1.1 Mi az a BitlBee?

A BitlBee röviden összefoglalva egy irc->im (instant messenger) gateway (átjáró). Arra való hogy egy sima irc kliens segítségével el tudd érni a BitlBee által támogatott instant messenger hálózatokat. Ez a leírás a BitlBee 0.92es verziója alapján készült, jelenleg a következő im hálózatokat tudja használni: MSN Messenger, AOL, ICQ, Jabber.

Tehát úgy tudsz pl. MSN Messengerezni, mintha ircelnél! Az emberekkel privi ablakban beszélgethetsz, a jól megszokott módon!

1.2 Miért jó ez nekem?

Ha pl. utálod a Messenger idióta kliensét és szeretsz ircelni, akkor ez a neked való megoldás! :) Kevés erőforrást igényel, szemben az im kliensek csillivilli grafikus felületével, továbbá erőteljesen hozza az irces feelinget. ;) Sajnos manapság az instant messengerek elterjedésével ezt egyre ritkábban érzi az ember... :(

A BitlBee óriási előnye az is, hogy egyszerre, egy programon belül el tudod érni különféle im hálózatokban lévõ kapcsolataidat (MSN, ICQ, AOL stb.), valamint webes felületen keresztül is elérhető! Tehát csak egy böngésző és máris eléred a barátaid pl. az MSNen. Ennek módjáról a leírás későbbi részében lesz szó.

1.3 Mi kell nekem hozzá hogy használni tudjam?

Egy irc kliensre van csak szükséged (pl. netZ Script Pro), vagy egy böngészőre, ha webes felületen keresztül szeretnéd elérni.


2. Telepítés

A BitlBeet nem szükséges telepítened, ugyanis világszerte elérhetőek ingyenesen használható szerverek, amiket egy irc klienssel felkapcsolódva máris használni tudsz. Ha mégis szeretnél saját szerver létrehozni, vagy egyszerűen csak jobban szeretnéd ha a saját gépedről futna a program, itt olvashatsz a telepítés módjairól különféle oprendszerekre.

Tehát ha nem akarsz a BitlBee telepítésével bajlódni, használj publikus szervert! A doksi olvasását pedig a 3-as pontnál folytathatod.

2.1 Telepítés Windows alá

A BitlBee alapvetően Linuxos program, de természetesen létezik (nagyonis jól használható) változata Windowsra, ami innen letölthető: http://win32.bitlbee.org/

2.1.1 A Windowsos BitlBee beállítása

Telepítés után, a programot elindítva a systraybe (tálcára jobb oldalt) teszi az ikonját. Erre duplán rákattintva jelenik meg a beállító ablak. Csak a legfontosabb, magyarázatra szoruló részeket mutatom be:

Elérési utak beállítása Ezen a panelen a konfigurációs és az MOTD fájl helyét tudod állítani (Config path). A beállításokat egy bitlbee.conf nevű fájlba menti. Az MOTD (Message Of The Day) fájl tartalmát minden kapcsolódáskor ki fogja írni az irc kliensednek.
Hozzáférési beállítások

Itt a BitlBeehez való hozzáférési jogosultságokat állíthatod. Az Authentication Mode segítségével beállíthatod hogy bárki kapcsolódni tudjon (Open), vagy csak azok akik tudják az alul megadott jelszót (Closed), vagy csak a már regisztrált emberek használhassák a szervert (Registered). Az utóbbi módban a register parancs nem használható egész addig amíg a felhasználó nem azonosította magát az identify parancs segítségével.

Állítható még hogy milyen IP-n induljon a szerver. Ha több hálókártya van a gépedben, megadhatod melyik IP címére figyeljen, vagy ezzel akár korlátozhatod is a hozzáférést (pl. ha 127.0.0.1-et adsz meg, akkor csak a saját gépedről lehet kapcsolódni).

Felhasználók listája Itt mutatja a már regisztrált és a jelenleg a szerveren lévő felhasználókat. A Remove eltávolítja a regisztrációt, a Kick pedig kirúgja az éppen bennt lévő felhasználót. A Refresh gombok frissítik a listákat.
Proxy beállítások Ha az im hálózatokat proxyn keresztül tudod csak (vagy akarod) elérni, itt beállíthatod ennek módját.

2.2 Telepítés Linux alá

Három lehetőséged van:

A BitlBee innen tölthető le: http://www.bitlbee.org/main.php/download.html

A forráskód leforgatása meglehetősen egyszerű, kicsomagolod egy könyvtárba (tar -xzf bitlbee-0.92.tar.gz), elindítod a ./configure scriptet, elindítod a make-t, majd a végén a make install-t.

Ha hibát jelez, valószínűleg nincs feltelepítve SSL könyvtár. Ez a titkosítást végzi, pl. a Messenger hálózat használatához nélkülözhetetlen. Ilyenkor a legegyszerűbb ha a disztribúciód csomagkezelőjét használva felteszed pl. a gnutls-t. (Debian alatt add ki az apt-get install gnutls parancsot).

Add hozzá ezt a sort az /etc/inetd.conf-hoz: 6667 stream tcp nowait nobody /usr/sbin/tcpd /usr/local/sbin/bitlbee

Hozd létre a /var/lib/bitlbee/ könyvtárat! Itt fognak tárolódni az egyes userek beállításai.

 

Ha nincsenek az adott gépen root jogaid, kövesd az alábbi lépéseket:

Kicsomagolás után nyisd meg egy szövegszerkesztővel (pl. mcedit) a configure scriptet, majd az elején írd át az elérési utakat pl. így:

prefix='/home/nonoo'
bindir='$prefix/bitlbee/'
etcdir='$prefix/bitlbee/'
mandir='$prefix/bitlbee/'
datadir='$prefix/bitlbee/data/'
config='$prefix/bitlbee'

A /home/nonoo-t értelemszerűen írd át a home könyvtáradra. A ./configure és a make parancs után ne add ki a make installt, hanem kézileg másold a fentebb megadott könyvtárba a bitlbee binárist, a bitlbee.conf-ot, valamint a data könyvtárba a help.txt fájlt (ezt a forráskód doc könyvtárában találod meg). A help.txt az ircen lekérhető instant helphez kell, hasznos ha épp nem jut eszedbe valamilyen parancs használati módja.

Ezután add ki a következő parancsot (a /home/nonoo-t írd át a home könyvtáradra):

crontab -l>a;echo "@reboot cd /home/nonoo/bitlbee;./bitlbee">>a;crontab a;rm a

Ez a crontabodhoz adja hozzá a BitlBeet, hogy minden bootoláskor elinduljon. Kicsit fapad módszer, de kiválóan működik :)

2.2.1 A Linuxos BitlBee beállítása

A beállításhoz a bitlbee.conf-ot kell szerkesztened. Ha rootként tetted fel a programot, ezt az /etc/bitlbee könyvtárban találod meg. Az alábbiakban végigmegyek a konfig fájl fontosabb szekcióin:

RunMode: alap az Inetd, ha rootként telepítetted fel, maradhat, ha a kézi telepítést választottad, állítsd Daemonra. A leírások szerint még nem ajánlatos ezt az opciót használni, a program még nem elég stabil sok kapcsolat egy processzből történő kezelésére, de ha nem publikus BitlBee szervert indítasz, csak saját használatra, nyugodtan írd át.

DaemonInterface / Daemonport: milyen ipre, portra bindelődjön. Ugyanaz mint a Windowsos változatnál.

AuthMode / AuthPassword: ugyanaz mint a Windowsos változatnál.

HostName: itt beállíthatsz egy egyedi hostnevet, ha esetleg a BitlBee rosszul kérné le.

PingInterval / PingTimeOut: az egyes kapcsolatokra a megadott intervallumonként PING üzenetet küld (mint az irc szerverek), ha PingTimeOut másodpercen belül nem érkezik PONG válasz, megszakítottnak tekinti a kapcsolatot.

MotdFile: MOTD fájl, minden új kliens kapcsolódásakor elküldi.

ConfigDir: ez alapból /var/lib/bitlbee, itt fognak tárolódni az egyes felhasználók adatai. Ha kézileg telepítetted fel a klienst, állítsd ezt át pl. /home/nonoo/bitlbee/data könyvtárra (/home/nonoo-t értelemszerűen írd át a home könyvtáradra)

Proxy: ugyanaz mint a Windowsos változatnál.

[defaults] szekció: itt állíthatod be a beállítási változók alap értékeit. Ezeket később a felhasználók meg tudják változtatni!


3. Kapcsolódás, regisztráció, account kezelés

A BitlBeehez irc klienssel, vagy webes felületen tudsz kapcsolódni. Irc kliensnek használhatsz pl. netZ Script Pro-t Windows alatt, Linux alatt BitchX-et, grafikus felület alatt XChatet. Nincs más dolgod mint kapcsolódni egy BitlBee szerverhez. Ha feltelepítetted a BitlBeet, kapcsolódj ahhoz, ha publikus szervert használnál, itt van pár cím:

Publikus szerverek: im.bitlbee.org:6667 vagy im.uk.bitlbee.org:6667 vagy im.us.bitlbee.org:6667

Kapcsolódás netZ Script Pro-ban

A képen éppen kapcsolódni készülök az egyik publikus szerverre.

Webes irc felület használata esetén is csak annyit kell tenned hogy valamilyen BitlBee szerverhez csatlakozol. Ehhez a legegyszerűbb a http://cgi.bitlbee.org/ oldalt használnod:

Kapcsolódás weben keresztül

3.1 A #bitlbee csatorna

Kapcsolódás után automatikusan a #bitlbee csatira kerülsz. Ez az alap csatorna, itt történik minden ami a BitlBeevel kapcsolatos. Egyelőre saját magadat láthatod itt (most karcsi néven vagyok bennt), valamint egy root nevű botot:

A csatin

A root mindig ott van a csatin, később majd meglátod miért. Erről a csatiról ha kilépsz, automatikusan visszakerülsz, továbbá nem tudod a modeokat, topicot se változtatni. FONTOS: ez csak ircnek látszik, de mégsem az! Ne kezdj el ész nélkül belépdesni mindenféle csatornára, ezen a kapcsolaton csak egyedül vagy és senki más. Majd később meglátod, megérted hogy működik minden!

A csatornára parancsokat, üzeneteket írhatsz. A parancsok a root nevű bot fogja értelmezni, ezért van itt állandóan.

3.2 Regisztrálás / Identify (azonosítás)

Először is érdemes regisztrálni magad a BitlBee szerveren, hogy a beállításaid (pl. MSN, ICQ eléréseid) eltárolódjanak. Ehhez add ki a register jelszó parancsot! (jelszó helyére egy jelszót írj)

Legközelebb ha ugyanerre a BitlBee szerverre belépsz, az identify jelszó segítségével tudod azonosítani magad. Ilyenkor a szerveren eltárolt beállításaid automatikusan megmaradnak, valamint a már aktivizált MSN, AOL stb. eléréseid automatikusan kapcsolódni fognak.

A regisztrációd nick-függő, kisbetű/nagybetű érzékeny! Tehát ha Jozsi névvel regisztráltál és legközelebbi kapcsolódáskor jozsi névvel próbálsz identifyzni, nem fog menni! Nicket váltani - ha már fennt vagy a BitlBee szerveren - nem lehet! Ezért kapcsolódás, regisztrálás előtt gondosan állítsd be a nicked az irc kliensedben.

A jelszavad a későbbiekben a set password jelszó paranccsal tudod megváltoztatni.

Ha lekapcsolódsz a BitlBee szerverről és ott regisztrált felhasználó vagy, beállításaid automatikusan mentődnek.

Itt láthatod amint karcsi néven regisztrálom magamat: (a jelszó ki van pixelezve)

Regisztrálás

3.3 Accountok hozzáadása, felkapcsolása

MSN, AOL, ICQ stb. elérést az account add típus név jelszó szerver parancs segítségével tudsz. Ez elsőre bonyolultnak hangzik, de nem mindig kell minden paraméterét használnod. Például egy szimpla MSN Messenger account hozzáadásához írd be a csatira az account add msn jozsi@bacsi.hu jelszo parancsot. Itt az msn a kapcsolat típusa, a jozsi@bacsi.hu az MSN email cím, a jelszo pedig a hozzá tartozó jelszó.

Account hozzáadása

A kapcsolat típusa lehet pl. oscar, jabber. AOL és ICQ kapcsolatokhoz az oscar típust add meg, szervernek pedig login.oscar.aol.com-ot vagy login.icq.com-ot.

Ha nincs MSN Messenger elérésed, a http://www.passport.net/ oldalon csinálhatsz egyet egy már meglévő email címedre, vagy itt létrehozhatsz egy új Hotmailes címet is.

FONTOS: mindegyik hozzáadott kapcsolathoz tartozik egy azonosító szám. Az azonosító számok, kapcsolatok listáját az account list paranccsal kérheted le:

A képen látható hogy az újonnan létrehozott MSN hozzáférésünk a 0 sorszámot kapta. Erre az azonosítóra az account felkapcsolásánál kapásból szükségünk van:

3.4 Egy account felkapcsolása

Miután hozzáadtunk egy accountot, az még nincs felkapcsolódva (pl. hozzáadtunk egy MSN accot, az még nem kapcsolódott fel a Microsoft szerverére). Nekünk kell kézileg elindítani a kapcsolódást, az account on azonosító parancs kiadásával, ahol az azonosító a felkapcsolni kívánt hozzáférés sorszáma (ezt a számot az account list paranccsal kérhetjük le).

Account felkapcsolása

Általában a BitlBee szervereken alap beállítás hogy ha már vannak hozzáadva accountjaink és felkapcsolódunk, identifyvel azonosítjuk magunkat, akkor automatikusan felkapcsolja az összes meglévő accountunkat. Ha mégsincs beállítva, a set auto_connect 1 parancs kiadásával tudod ezt bekapcsolni:

3.5 Account lekapcsolása, törlése

Ha törölni szeretnél egy hozzáférést, azt az account del sorszám parancs segítségével teheted meg, de előtte érdemes lekapcsolni az account off sorszám parancs segítségével.


4. Felhasználók kezelése

4.1 Saját felhasználód

Először hadd ejtsek néhány szót a saját felhasználódról.

A többi im partnered számára alaphelyzetben az accountod nevével jelensz meg, ez pl. Messenger esetében az email címed. Ha ezt szeretnéd megváltoztatni, használd a nick accountszám név parancsot, ahol a név a használni kívánt neved legyen. Ez a parancs csak akkor működik rendesen ha már legalább 1 embert felvettél az adott kapcsolaton a partnereid közé.

Ha szóközt is használni akarsz a nevedben, rakd azt idézőjelek közé, pl. nick 0 "Beteg Ló"

4.2 Partner felvétele

Ezt az add accountszám felhasználónév parancs segítségével teheted meg. A felhasználónév Messenger esetében az email cím. Mivel sokszor előfordul hogy az email cím nem egyezik meg az illető nevével (pl. van egy Sanyi nevű partnered, de az email címe dlg_att@freemail.hu - a listádban dlg_att néven fog megjelenni), a partner hozzáadást úgy is végrehajthatod hogy add accountszám felhasználónév partnernév ahol a partnernév a listádban megjelenítendő név legyen:

Partner felvétele

4.2.1 Már felvett partner átnevezése

Ha valakit át szeretnél nevezni a listádban, azt a rename réginév újnév parancs segítségével teheted meg.

4.2.2 Partnerek listájának lekérdezése

Online partnereid listáját a blist parancs kiadásával kérheted le. Ha mindenkit listázni akarsz (azokat is akik éppen nincsenek fennt), akkor a blist all parancsot használd:

4.2.3 Egyéb fontos tudnivalók

Látni hogy a hozzáadott partner "belépett a csatira". Ez azt jelenti hogy fut az instant messenger kliense a gépén. Voiceot kap az, aki nem away. Ha valaki away, vagy busy, vagy idle stb. akkor elveszti voiceát. Ha valaki kikapcsolja az instant messenger kliensét (pl. kikapcsolja a gépét) akkor azt úgy fogod látni mintha "kilépne az ircről":

Partner kilép

4.3 Információ a partnereidről

Információt valakiről kétféleképpen kérhetsz. Az egyik módszer egy sima /whois parancs kiadása:

Whois kérése

A másik módszer az info név parancs használata:

Látható hogy csak egy urlt adott vissza információként. Ez csak akkor használható ha az illetőnek van MSN-es honlapja.

4.4 Partner letiltása (ignore), engedélyezése

Ha valaki idegesítően sokat piszkál, letilthatod - nem fogod megkapni az üzeneteit. Ezt a block név parancs segítségével teheted meg, ahol a név a listádban látható partnernév:

Ha valakit le akarsz szedni az ignore listádról, azt az allow név parancs segítségével teheted meg.

4.5 Partner törlése

Ez a remove név parancs használatával tehető meg:

Partner eltávolítása

4.6 Kérdések

A BitlBee időnként kérdéseket tesz fel neked, amikre yes-szel vagy no-val válaszolhatsz. Kérdés akkor jön pl. amikor valaki hozzáad téged a partnereihez és szeretné ha te is hozzáadnád őt a partnereidhez:

Partner kérdés

Az eddig még függőben lévő, meg nem válaszolt kérdéseket a qlist parancs segítségével kérheted le. Ilyenkor alapból a lista legutóbbi, legfrissebb kérdését kell megválaszolnod.


5. Beszélgetés

5.1 Privát beszélgetés

Üzenetet küldeni valakinek kétféleképpen tudsz. Az egyik, hogy a #bitlbee csatira írsz, a címzett nevével kezdve a mondatot + kettőspont, a másik pedig a sima, megszokott privi ablak használata. Mindegyik módszerről itt van 1-1 kép:

Látható hogy hibaüzenet jön ha nem teszünk kettőspontot az illető neve után.

5.2 Konferencia beszélgetés

Konferencia beszélgetést úgy tudsz létrehozni hogy belépsz egy olyan csatira amelyiknek az a neve akivel konferenciabeszélgetést szeretnél folytatni (pl. /join #nonoo). Persze így csak ketten lesztek a csatin, de a többieket az /invite parancs segítségével hívhatod meg:

Az ebbe az ablakba beírt üzenetek közvetlenül továbbítódnak a csatin lévő embereknek. A sima BitlBee parancsok itt nem működnek, azokat a #bitlbee csatira írd!

5.3 Smileyk, emoticonok

A használható smileyk, emoticonok listáját a help smileys parancs segítségével kérheted le. Ezeket ha simán beírod egy üzenetbe, a másik félnél megjelennek. (pl. (f) beírására megjelenik egy vörös rózsa).


6. Változók, beállítások

A változókat a set változónév érték parancs segítségével tudod állítani.

6.1 set charset kódkészlet

Az üzenetek kódolásának karakterkészletét állíthatod vele. Alapból ez iso-8859-15.

6.2 set private 0/1

Az állítható vele hogy a beérkező üzenetek külön ablakban nyíljanak-e meg, vagy minden menjen a #bitlbee csatira.

6.3 set save_on_quit 0/1

Amikor lekapcsolódsz a szerverről, mentse-e a beállításaidat. Ha ki van kapcsolva, esetleg használhatod a save parancsot a beállításaid elmentéséhez.

6.4 set html 0/1

HTML üzeneteknél bekapcsolható hogy kivágja az üzenetből a tageket. A readme szerint nem működik megbízhatóan.

6.5 set debug 0/1

Az kapcsolható hogy menjenek-e debug üzenetek a csatira.

6.6 set to_char karakter

Amikor úgy üzensz valakinek, hogy a #bitlbee csatira írsz, alapból kettőspontot kell tenned a neve után. Ezt a kettőspontot változtathatod meg ezzel a beállítással más karakterre (de csak maximum 2 karaktert állíthatsz be!)

6.7 set typing_notice 0/1

Van az MSNnek egy semmire se jó képessége, hogy figyelmeztet ha a másik fél elkezdett gépelni. Ha ezeket a figyelmeztetéseket meg akarod kapni, kapcsold be ezt.

6.8 set ops both/root/user/none

Beállíthatod hogy ki legyen op a #bitlbee csatin. both - te és a root, root - csak a root, user - csak te, none - senki

6.9 set away_devoice 0/1

Ha valaki awayre vált, elvegye-e a voiceát. Alapból 1, hasznos dolog.

6.10 set handle_unknown root/add/add_private/add_channel/ignore

Ha valaki olyan küld neked üzenetet aki nincs bennt a partnerlistádban, akkor ezzel beállíthatod hogy hol jelenjen meg nálad. Alapból a root üzeni be a csatira. add - automatikusan felveszi partnernek az ilyen felhasználót, add_private - felveszi+query ablakba teszi az üzenetet, add_channel - felveszi+csati ablakba megy az üzenet, ignore - blokkolja a felhasználót (blokkolnám ;))

6.11 set auto_connect 0/1

Automatikusan kapcsolódjon-e ha a felhasználó identifyzte magát.

6.12 set auto_reconnect 0/1

Ha megszakad valamelyik account kapcsolata, újrakapcsolódjon-e.

6.13 set auto_reconnect_delay másodperc

Hány másodperc múlva próbálja meg felépíteni a megszakadt kapcsolatot.

6.14 set buddy_sendbuffer 0/1

Ha valakinek üzenetet küldesz, több sort egymás után, akkor ezzel az opcióval kapcsolhatod hogy ezeket a sorokat összegyűjtse-e és egy üzenetben küldje-e el.

6.15 set buddy_sendbuffer_delay másodperc

Az összegyűjtési időt állíthatod vele.

6.16 set default_target root/last

Az állítható vele hogy a#bitlbee csatira írt üzenetek alapból kinek menjenek. Kapcsolható hogy a rootnak, vagy a legutóbb megszólaló embernek.

6.17 set display_namechanges 0/1

Ha valaki megváltoztatja a nevét, figyelmeztessen-e.

6.18 set password jelszó

A regisztrációnál megadott jelszavadat módosíthatod.

6.19 set query_order lifo/fifo

A kérdések megválaszolási sorrendjét állíthatod vele. Ez alapból lifo, így mindig a legutóbbi, legfrisebb kérdést kell megválaszolnod ha több is van a qlist listádban. Ha fifora állítod, mindig a legrégebbi kérdést válaszolod meg először.

6.20 BitBlee szerver regisztráció törlése

Ha törölni szeretnéd a szerverről a beállításaidat, regisztrációdat, használd a drop jelszó parancsot.

6.21 Away módok

Ha elmész a gépedtől, vagy valamit csinálsz, érdemes beállítani az awayt a /away irc parancs használatával. A következő, im-kompatibilis módok használhatóak:

nem vagy a gépnél - Away from computer, Away, Extended away
nem vagy elérhető - NA, N/A, Not available
ne zavarjon senki - Busy, Do not disturb, DND, Occupied
mindjárt leszel - Be right back, BRB
telefonálsz - On the phone, Phone, On phone
kajálsz - Out to lunch, Lunch, Food

Pl. ha kajálsz, használd az /away food parancsot. Ha nem vagy a gépnél, az /away away parancsot.

Ha ki akarod kapcsolni az awayt, használd simán, paraméter nélkül az /away parancsot.


7. Súgó

A BitlBeenek jól használható, részletes súgója van. Ezt a help parancs beírásával érheted el:

Súgó

A help quickstart parancs kiadásával lekérhetsz egy gyors használati útmutatót a szerverhez. A help commands az elérhető parancsokat listázza ki. A help away a használható away módokat, a help smileys a smileykat, emoticonokat listázza, a help groupchats a konferencia beszélgetésekről ad tájékoztatást. Ha egy konkrét parancs leírására, használati útmutatójára vagy kíváncsi, használd a help parancsnév parancsot. pl. help add.


8. Általam módosított BitlBee forráskód

Az általam használt BitlBee változat forráskódját innen (p1-es verzió) tudod letölteni. A bináris fájlokat is benne hagytam, ha valakinek így kényelmesebb... Ha saját magad szeretnéd leforgatni, a make clean parancs kiadásával meg tudod pucolni a forráskódot a binárisoktól.

Az általam módosított BitlBee nem küld felesleges, zavaró üzeneteket a kliensnek, valamint patchelve van az msn6 és az msn plus kiegészítéssel. Beállíthatsz magadnak egy bármekkora méretű .png fájlt képként (bitlbee.conf alján az msn_images_mybuddyimage változó), ami a többi felhasználónál megjelenik. A szabvány képméret MSNen 96x96 pixel, ennél nagyobbat sima Windowsos kliensben nem is lehet beállítani, de itt ez a korlátozás nem érvényes. A kliensek teljesen jól megjelenítik a nagyobb képeket is.

A módosított változat a többi felhasználó képét is automatikusan letölti, ezeket a config fájl végén beállított msn_images_path_buddy könyvtárba teszi. Az msn plus kiegészítés lehetővé teszi az away üzenet kibővített használatát, azaz nem csak az előre megadott food, brb stb. szövegeket állíthatod be szabványos away szövegként, hanem bármi mást is.